top of page

Despre greieri

Cresterea si intretinerea lor

Informatiile ce sunt prezentate aici, sunt pentru a veni in primul rand in sprijinul celor ce achizitioneaza cantitati mai mari de greieri.

Astfel este de dorit sa consultati aceasta sectiune in care veti afla cum se pot mentine acestia in viata in perioade mai indelungate.

Aceasta sectiune cuprinde si atentionari speciale, intrucat greierul are un comportament aparte ce se activeaza in snumite conditii.

cannibalcricket.jpg
Greierii pot dezvolta comportament canibal (se manaca intre ei)

Desi ei mananca foarte putin, este foarte important sa aiba hrana permanent, sa nu uitam sa ii hranim, cand mancarea ce o au la dispozitie da semne ca se imputineaza, se manaca intre ei.

Daca nu au si hrana ce contine proteine si vitamine, se vor manca intre ei.
Daca nu au sursa de apa permanenta, se vor manca intre ei pentru a-si extrage lichidul necesar

Daca achizitionam mai multi greieri pentru a avea hrana pentru mai multe zile pentru prietenii dumneavoastra companioni, vom avea grija sa nu pastram masculii, intrucat daca nu sunt femele suficiente, masculii se vor manca intre ei.

Daca nu au spatiu suficient (recipient de 20/30/30 minim pentru 30 de greieri) se vor manca intre ei pentru a avea spatiu de "socializare" si de "curtare".

Howtoraisecricketsasfood-1200x701.jpg
Hrana consta in fibre, vitamine si proteine.

Necesarul de fibre poate fi regasit in urmatoarele produse ce acestia le prefera: Malai, gris, tarate de grau, pesmet. Un numar de 30 de greieri consuma zilnic aproximativ o lingura din oricare produs mentionat, dar este de dorit ca acestia sa aiba la dispozitie cel putin 3 linguri permanent.

Necesarul de proteine il gasim usor in "bobitele" de hrana pentru pisici, concentratia mai mare o regasim in variantele pentru pisici mici, in crestere. Puteti alege orice tip doriti. Posibil ca mirosul hranei pentru pisici sa va displaca, astfel recomandam o lingurita de concentrate pentru pasari mari (alaturi de fibre), de tipul stimulentelor pentru gainile ouatoare (contin mai mult calciu necesar formarii exoscheletului)

Necesarul de vitamine il regasim in legume si fructe. Puteti incerca orice legume si fructe doriti, de obicei preferatul acestora este castravetele, varza, salata, gulia, marul, piersica. Evident, evitam  ardeiul iute, lamaia sau ghimbirul, deasemenea orice plante aromatice.

cricket.webp
Apa proaspata si curata permanent

Cea mai facila tehnica pentru a oferi apa greierilor este aceea de a inmuia paduri de bumbac (dischete demachiante) in apa, imbibate suficient de bine incat sa fie pline de apa, dar nu atat de mult incat sa curga apa din ele (pot fi puse intr-un capac de borcan pentru a evita scurgerea) si sa avem grija ca aceste paduri sa fie permanent foarte ude. Greierii vor extrage necesarul de apa din ele. 

Este foarte important de stiut, greierii au un comportament aberant in prezenta apei, sunt consumatori de apa, dar se pot inneca intr-o singura picatura. De aceea atragem atentia celor ce au terarium pentru reptile sau pentru scorpioni, prevazute si cu bazinas de apa, sa aveti in vedere ca greierul umbla haotic si daca nu este consumat imediat, va ajunge in apa si nu va mai iesi de acolo, va muri in cateva minute. Greierul dupa ce s-a innecat, la jumatate de ora va incepe sa se descompuna si apa din bazinul prietenului companion al dumneavoastra va incepe sa se tulbure.

House-cricket-GettyImages-sirichai-raksue-cropped.jpg
Transportarea greierilor
150722104019-next-millennium-bin.jpg

Recomandam sa studiati cu foarte mare atentie inainte de a achizitiona greierii, ceea ce este necesar in dezvoltarea acestora, astfel sa intelegeti ca este de dorit mai intai a achizitiona intrumentele si aparaturile, functie de gradul de dezvoltare la care doriti sa ajungeti (cantitatea de greieri), tipurile de dispozitive de umidificare si filtrare a aerului din incapere, tipul de lampi infrarosii (pentru eclozare), dispozitivele de mentinere a temperaturii indiferent de sezon, cutiile sau separeurile pe varsta generatii si grade de rudenie. Abia la sfarsit este de dorit sa achizitionati greierii, in doua transe diferite a cate cel putin 100 de bucati, pentru a evita consangvinizarea, ce poate duce la moartea brusca a intregii populatii.

Este foarte frecvent intalnita situatia ca la transport, greierii sa sufere un fel de "paralizie" si sa moara la cateva ore dupa schimbarea mediului. 

Acest fapt se datoreaza exclusiv a doi factori simpli:

1. Greierii nu trebuie scuturati, agitati, stresati. Este suficient sa ii puneti pe bordul masinii si sa ii zguduim de cateva ori, ca vor muri cel putin jumate. De aceea este de dorit sa gasim o modalitate de a  amortiza orice soc.

2. Schimbarile bruste de temperatura. In perioada verii este in regula, nu este cazul sa ne facem griji referitor la acest aspect, dar in perioada friguroasa, avem grija sa ii transportam in conditii optime.

In atentia celor ce dorsc a deveni crescatori
bottom of page